неделя, 10 април 2011 г.

Корен

Любовното дърво е най-малката клетка във вампирското общество. Понякога тя никак не е малка. Започва от така наречения Корен, който е глава на семейството. Това е Вампир влюбен в човек. Следват всички Вампири влюбени в него. Всеки от тях носи своите си влюбени и така нататък, докато се стигне до  любовните Листа. Листата са Вампири, в които никой не е влюбен и обикновено са доста безинтересни и неатрактивни. Най-малкото любовно дърво се формира от един единствен член, известен като кореново листо - Вампир влюбен в човек и без други Вампири влюбени в него. Кореновите листа обикновено са прекалено млади, прекалено стари или прекалено грозни хора, превърнали се във Вампири. Във всякакви формуляри и бланки в графата семейно положение отбелязват "невдървен". Веднага след тях идва вариантът, който най-силно наподобява човешките семейства - вампирска двойка. Това са истински щастливи Вампири, влюбени един в друг, създали се взаимно. Среща се изключително рядко. Повечето дървета са доста големи и се събират заедно само на големи семейни празници. Много рядко се случва да се организират абсолютно всички, като за вековните дървета това е дори практически невъзможно. Срещите разбира се не са задължителни, но повечето Корени ги организират от уважение към любовта на другите Вампири.


Дървото на Светъл беше средно голямо. Разбираемо той се явяваше глава на семейството си и никак не обичаше семейните празници. Срещаше Вампири, на които дори не знаеше имената. Всяка година имаше нови попълнения, които бяха добре дошли, ако бяха негови преки наследници. Често обаче бяха нови влюбени в някой влюбен в него и тогава от учтивост се налагаше да се запознава и с тях. Актуализацията на базата данни, в която съхраняваше цялата информация беше досадна задача. Особено се дразнеше на нови Листа, обикновено бяха доста грозновати Вампири и Светъл беше развил напоследък страх от печално известното Разлистване.


За поредната Вампирска Коледа Светъл реши все пак да организира Дървено събиране. Изпрати покани на членовете от първо ниво, влюбени в него самия. Тяхна задача беше да препратят покани на следващите нива. Знаеше, че е изключено да дойдат всички поканени, както е и невъзможно да бъдат поканени абсолютно всички, но все пак заявката към базата данни върна седемдесет и осем като сума от членовете на семейството. Нямаше как да ги събере в скромното си жилище и затова нае една от залите в хотел Дини. Даде и луди пари за да осигури на трапезата Коледен човек, който разбира се нямаше да бъде за наяждане. Имаше също огромно количество бутилирана кръв от отлежалата. Поръча и Коледно прасе за вегетарианците.  Резервирани бяха и няколко стаи в хотела за сплотяване на любовното Дърво.


- Мило Дърво! - започна с реч Светъл, както подобава на един истински Корен - Изключително ми е приятно да Ви повековя с най-хубавия дървен празник Коледа. Драго ми е да Ви видя почти всичките събрани заедно. - беше забелязал, че са нарастнали значително от миналата година. - Този година имам специална изненада за вас. Поканил съм един много известен гост, който не е част от нашето все по-голямо семейство. Сега той ще ви повекови, след което ще се забавляваме, както само нашето дърво си знаем. Моля Ви да приветствате уважаемия Вампир Наизуст Христов.

Светъл се отдръпна от отрупаната маса и направи път на своя скорошен приятел да застане така, че всички да могат да го виждат в цялата му тъмнина.


- Скъпи Вампири, за мен е голяма чест да бъда с Вас на вашето мило дървено тържество. - заговори гостът след кратко прокашляне. - Изминаха повече от две хиляди години откакто започнах да проповядвам това, което хората грешно тълкуват като религия. Истината, която винаги съм се опитвал да им кажа е, че единствено истинската любов ще ги спаси, само тя би могла да изцели и възкреси тленните им човешки тела. Прибягвал съм до какви ли не трикове. Измислих им Бог и им казах, че той е Любов. Дрънках им глупости за споделяне на ризите с ближния, за жертвоготовност и неотвръщане на злото със зло. Стараех се да ги облагородя, да ги направя по-изтънчени и извисени личности като първа стъпка към откриването на истинската любов. Бяха диви и мрачни години. Вампирската общност се състоеше почти изцяло от моите ученици. Сега времената са различни и за мен е истинска радост да видя толкова много Вампири само в Дървото на уважаемия Вампир Светъл. - Наизуст вдигна чашата си със сто годишна кръв, обходи с поглед всички в залата, като не пропусна дори и Листата в дъното - Навеки на всички членове на Светлото Дърво. Обичайте се истински и се множете. Нека всяка следваща година спасените да бъдат все повече.

Всички Вампири започнаха да ръкопляскат бурно. В залата настъпи раздвижване. Чуваха се поздрави "Любов се роди, Коледо!" и отговори "За много векове!" Светъл се смеси с тълпата и започна да си уговаря сплотяващи Светлото дърво срещи в резервираните стаи на горния етаж. Другите правеха същото. Оказа се, че влюбените в него по пряка линия са нараснали на петнадесет Клона и три Листа. Беше редно да ги ощастливи всичките, разбира се не едновременно.


Когато си тръгваше беше толкова изморен, че не можеше да стои на краката си. Уви, него нямаше кой да го ощастливи, но така е с всеки Корен. Хората не само не могат да обичат, но и не уважават Вампирската любов. Беше непоносима мъка да се влачи пеша към къщи, затова реши да полети. Луна поне затова можеше да помогне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар